Abi-mittaus

Alaraajojen valtimoita tukkiva ateroskleroosi aiheuttaa kudoksissa hapenpuutetta. Oireita voivat olla mm katkokävely tai huonosti paranevat haavat. Pahimmillaan se voi johtaa eri asteisiin amputaatioihin.  

Abi- mittauksella (nilkka- ja olkavarsiverenpaine) on helppoa ja vaivatonta tutkia alaraajojen valtimoverenkierron tilaa. Erityisesti diabeetikoilla muutokset verenkierrossa voivat syntyä huomaamatta. 

Tutkimus ei vaadi esivalmisteluja ja se voidaan tehdä tavallisen vastaanoton yhteydessä. Mittaus tehdään potilaan ollessa makuulla. Verenpaine mitataan olkavarresta ja nilkasta samalla kuunnellen dopplerlaitteella valtimon sykettä. Saaduista arvoista lasketaan ABI-arvo. Poikeavat tulokset antavat aihetta lisätutkimuksille.

ABI-mittaus tulisi suorittaa rutiinimaisesti paitsi katkokävelyä ja kriittistä iskemiaa epäiltäessä myös potilaille, joilla esiintyy liikkuessa pohjekipua, kertamittauksena seulontamielessä yli 50-vuotiaille, jotka tupakoivat tai joilla on diabetes, sekä harkitusti yli 70-vuotiaille 

 

Lue lisää: http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi50083